W Gdańsku, na terenie starej Stoczni Carskiej, w budynku dawnej straży pożarnej powstał sklep z winem, połączony z wine barem i restauracją. Twórcą miejsca i konceptu jest Robert Mielżyński, a o system nagłośnieniowy zadbała firma Partymania, która postawiła na kompleksowe rozwiązania z oferty Biamp.
Marka Mielżyński jest znana na polskim rynku od 2004 roku. Sklep zlokalizowany w Gdańsku, na terenie Stoczni Cesarskiej to zaadaptowany dla potrzeb wielofunkcyjnej przestrzeni budynek dawnej remizy. Prowadzone pod ochroną konserwatora zabytków prace miały na celu przede wszystkim zachowanie wyjątkowego i historycznego charakteru tego miejsca.
Na parterze znajduje się skład wina. Na tym samym poziomie, w bezpośrednim sąsiedztwie magazynu z winami, zlokalizowano bar, w którym na kieliszki sprzedawana jest większość win znajdujących się w ofercie sklepu. Ostatnią przestrzenią znajdującą się na parterze jest wydzielona mała sala – tasting room, w której organizowane będą szkolenia i otwarte degustacje wina. Górne piętro w pełni zajmuje restauracja z przylegającym do niej tarasem, który również będzie miejscem spotkań, degustacji win oraz przestrzenią, w której latem odbywać się będą koncerty i spotkania z winem i graną na żywo muzyką. Tutaj zlokalizowano również pokój VIP.
Wdrożeniem systemu bazującego na rozwiązaniach marki Biamp w lokalu zajął się Włodzimierz Klepacki i jego firma Partymania, która zaprojektowała system audio, przygotowała instalację, zajęła się montażem urządzeń, strojeniem systemu, zaprogramowaniem wszystkich urządzeń i uruchomieniem. Jej udział w tym projekcie rozpoczął się jeszcze na etapie trwających prac budowlanych.
Pierwsza wizja lokalna miała miejsce w lipcu 2021, a w marcu tego roku projekt został ukończony. Jak przyznaje integrator, biorąc pod uwagę historyczny charakter obiektu, w którym prowadzone były prace, bardzo przydatne było doświadczenie pracujących na miejscu instalatorów, którzy mieli doświadczenie wyniesione z prac w innych obiektach zabytkowych. Szczególną uwagę trzeba było zwrócić na sposób położenia okablowania i konieczne bruzdowanie. Oczywiście wszystkie prace były prowadzone ściśle według opracowanego harmonogramu i wymagały wcześniejszej komunikacji z innymi, również pracującymi na miejscu podwykonawcami.
Jak powiedział nam Włodzimierz Klepacki: „Liczbę głośników i moc całej konfiguracji pracującej w nowej realizacji w Gdańsku dobraliśmy na bazie wniosków wyciągniętych po instalacji w analogicznej przestrzeni w Warszawie. System, który chcieliśmy tutaj wdrożyć, miał spełniać kilka ról: w winiarni odtwarzać muzykę tła, w restauracji w ciągu dnia tylko towarzyszyć gościom, a wieczorem przy wyższej frekwencji budować odpowiedni klimat. Szukaliśmy zatem uniwersalnego rozwiązania, które spełni wszystkie te funkcje. Wybór marki był dla nas jasny. Mamy za sobą kilka instalacji, w których zastosowaliśmy rozwiązania Biamp, które pracują od wielu lat, w sposób ciągły i nie wymagają żadnych napraw, tylko konserwacji. Marki Biamp nie trzeba przedstawiać. To sprawdzony, bezawaryjny i nowoczesny sprzęt. Duże znaczenie miało dla nas również wsparcie firmy b.partAV | Konsbud Audio Group w zakresie doradztwa.”
Przed instalacją konkretnych modeli głośników z pomocą oprogramowania Ease Focus 3 została przeprowadzona symulacja, która potwierdziła założenia co do liczby, modeli głośników i ich lokalizacji. W salach degustacyjnych na parterze zostały zainstalowane po dwie kolumny ścienne MASK4CT oraz dwanaście kolumn ściennych MASK6CT podzielonych na trzy strefy. Piętro również zostało nagłośnione przy pomocy dwunastu kolumn ściennych MASK6CT podzielonych tym razem na dwie strefy. Dodatkowo w przestrzeni tasting room zainstalowano również dwa zwieszane głośniki sufitowe Biamp DESONO DP8, które doskonale komponują się z wyglądem znajdujących się tam lamp.
Całe nagłośnienie zainstalowane w lokalu zostało podzielone na osiem stref. Poszczególne urządzenia głośnikowe są zasilane z pomocą wzmacniaczy Biamp REVAMP2060T oraz REVAMP4240T dobranych mocowo w zależności od stref i liczby głośników, które miały napędzić. Całością zarządza procesor Biamp TESIRAFORTE DAN AI z dwunastoma wejściami analogowymi i ośmioma wyjściami analogowymi. Do procesora trafiają sygnały analogowe z projektora znajdującego się w lokalu, z odtwarzacza PMR4000RMKIII oraz z przyłączy ściennych. Możliwość cyfrowej transmisji sygnałów w tej instalacji daje niezwykłą elastyczność i umożliwia rozbudowę całego systemu w przyszłości o nagłośnienie ogródka i tarasu.
Jak już wspomniano, za odtwarzanie muzyki w lokalu odpowiada profesjonalny odtwarzacz instalacyjny PMR4000RMKIII. Zdecydowanym atutem tego modelu jest możliwość ciągłej pracy oraz łatwość obsługi z dedykowanej aplikacji. Muzyka może być odtwarzana ze Spotify i dowolnego radia internetowego. Do sterowania całą instalacją przez użytkownika i obsługę lokalu zaangażowane zostały panele Biamp TESIRA TEC-1S i TEC-X-1000. Panele APPRIMO TEC-X-1000 zainstalowano w sali degustacyjnej na parterze oraz w otwartej kuchni na pierwszym piętrze i odpowiadają one za sterowanie właśnie tymi wybranymi strefami. Dwa panele TESIRA TEC-1s znajdują się strefie barowej przy stanowisku POS na parterze, a drugi przy stanowisku POS na pierwszym piętrze w sali restauracyjnej. Funkcjonalność panelu TESIRA TEC-1s umożliwia operowanie kilkoma strefami jednocześnie. Panel TEC-X1000 jest prosty i intuicyjny, przeznaczony do jednej strefy. Taka konfiguracja umożliwia optymalne sterowanie tam, gdzie go potrzebujemy i prostą obsługę w przypadku zarządzania jedną strefą.
Podsumowanie
Nowo otwarty lokal Mielżyński w Gdańsku jest doskonałym przykładem tego, jak można wzorowo przeprowadzić rewitalizację obiektu, przywrócić mu dawny blask i jak wielki potencjał drzemie w historycznych budynkach. Dawna remiza strażacka położona na terenie Stoczni Cesarskiej pełni dzisiaj nie jedną, ale wiele różnych funkcji. Dlatego firma Partymania stworzyła tutaj kompleksowy, podzielony na strefy system nagłośnieniowy, który w znacznej mierze tworzy klimat tego wyjątkowego miejsca.
Przeczytaj cały artykuł na: AV Integracje
Tekst: Łukasz Kornafel
Zdjęcia: Marcin Ziniak